İTÜ İnsan ve Toplum Bilimleri 

 
İnsan ve toplum bilimleri öğretim programı, tarih, ahlak felsefesi, sanat felsefesi, siyaset felsefesi ve kuramı, bilim ve teknoloji felsefesi gibi alanlarda geleneksel analiz, teknik ve yaklaşımlarının yanı sıra bu alanda gelişmekte olan yeni yöntemlere ve alternatif yaklaşımlara da gelişimsel bir süreç kapsamında açıktır.

Bölümüzün tarihçesi için tıklayın.
Lisansüstü Programlarımız için tıklayın





İstanbul’da ve Ötesinde Su: Geçmiş, Bugün ve Gelecek

tarafından Hande Vural Çelik | Haz 10, 2023
İTÜ adına eş başvuru sahibi olan ve saha çalışmalarını yöneten Çiğdem Özkan Aygün ...
İTÜ adına eş başvuru sahibi olan ve saha çalışmalarını yöneten Çiğdem Özkan Aygün uluslararası ve çok disiplinli “Water in İstanbul: Rising to the Challenge?” başlıklı araştırma projesine de 2021 yılında başladı. Araştırmanın  ana destekçisi British Academy- Knowledge Frontiers International Interdisciplinary Research Scheme. Bu proje, İstanbul'daki su yönetimi altyapısını araştırmak için Edinburgh Üniversitesi, Northumbria Üniversitesi ve İstanbul Teknik Üniversitesinden  arkeolog, mühendis ve tarihçileri bir araya getiriyor (https://biaa.ac.uk/research/water-istanbul/). Bu projenin bir başka hedefi de geçmiş uygulamaların güncel sorunlara nasıl bir çözüm sunabileceğini görmek.

Heritage Turkey 2022 sayısındaki makalede de belirtildiği gibi (https://biaa.ac.uk/wp-content/uploads/2023/01/HT12-13-Water-management.pdf ) bu araştırma için İTÜ ve İSKİ arasında yaptığımız protokolle ve İBB tarafından sağlanan haritalarla bir CBS (Coğrafi Bilgi Sistemi) alt yapısı oluşturuldu ve daha önce Çiğdem Özkan Aygün başkanlığında yapılmış yüzey araştırmalarından elde edilen veriler, Hülya Tezcan ve Kazım Çeçen’in eserleri, Osmanlı Haritaları, şahsım tarafından yapılan arşiv taramaları gibi pek çok veri CBS üzerine işlendi. Eksik kalan bilgiler üniversitemiz öğretim üyesi Dr. Caner İmren ve Arş Gör. Beril Karadöller tarafından Sultanahmet’te gerçekleştirilen GPR taramaları verileri ile bütünlendi. Güncel su sorunun masaya yatırılması ve çözüm önerileri için İBB, ilçe Belediyeleri, İSKİ, Tarım ve Ormancılık Bakanlığı gibi ilgili kurumlardan katılımlarla 4 adet Çalıştay düzenlendi.